e-handel

Woocommerce eller Shopify? Vilken e-handelsplattform är bäst?

Lucas Rosvall
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Funderar du på att starta en e-handel? Om så är fallet, står du troligen inför ett av de viktigaste besluten: valet av rätt e-handelsplattform. Den e-handelsplattformen du väljer kommer att ha en stor påverkan, från hur din butik ser ut och fungerar, till hur du kan skala upp när din verksamhet växer.

Det finns också en rad olika e-handelsplattformar att välja mellan, men två av de mest populära är WooCommerce och Shopify. Båda har sina fördelar och nackdelar, och valet mellan dem kan vara förvirrande.

I denna artikeln kommer vi därför att utforska vad WooCommerce och Shopify är, de unika funktionerna och fördelarna med varje plattform, samt hur de jämför med varandra.

Vad är WooCommerce?

WooCommerce kan liknas som en stor, kraftfull motor som kan användas för att driva din onlinebutik. Men precis som varje motor, behöver du förstå hur den fungerar för att få ut det mesta av den.

WooCommerce skapades 2011 av WooThemes, som sedan blev en del av Automattic - samma företag som ger oss WordPress. Faktum är att WooCommerce också är ett plugin till WordPress, vilket innebär att de fungerar sömlöst tillsammans.

Låt oss bryta ner fördelarna med WooCommerce:

 1. Flexibilitet: Du kan anpassa och ändra praktiskt taget allt i din butik. Detta är perfekt om du har specifika behov eller om du vill skapa en unik upplevelse för dina kunder.
 2. WordPress-integration: Om du redan har en WordPress-webbplats är det superenkelt att bygga om den till en WooCommerce-butik. Och eftersom WordPress är känt för sin användarvänlighet, är det lätt att få grepp om hur allt fungerar.
 3. Tillgång till plugins och teman: WooCommerce har tusentals tillägg och teman att välja mellan. Så oavsett vilken typ av funktionalitet du behöver, såsom möjligheten att betala med Klarna, eller vilken stil du vill ha webbutiken, kan du sannolikt hitta det du behöver.

Men det finns också några nackdelar med WooCommerce:

 1. Teknisk kompetens: Du behöver lite teknisk kunskap för att verkligen utnyttja allt WooCommerce har att erbjuda. Om du inte är bekant med programmering, eller saker som PHP och CSS, kan vissa uppgifter vara lite utmanande.
 2. Hosting krävs: Till skillnad från Shopify, kommer WooCommerce inte med sin egen hosting. Detta innebär att du måste hitta och betala för din egen hosting för din Wordpress-sida och e-handel, vilket kan vara lite krångligt om du är ny på e-handel.
 3. Säkerhet: Om du väljer Woocommerce är ansvarig för att skydda din butik och dina kunders information. Medan det finns många plugins för att hjälpa till med detta, är det fortfarande något mer du måste hantera.

För att sammanfatta, om du är bekväm med att göra det mesta själv och vill ha fullständig kontroll över din webbutik, kan WooCommerce vara ett utmärkt val för dig. Men om du föredrar en mer "allt-i-ett"-lösning kan du vilja fortsätta läsa om nästa plattform, Shopify.

Vad är Shopify?

WooCommerce är en motor som du måste veta hur man hanterar, så är Shopify mer som en bil som är redo att köra direkt från återförsäljaren.

Shopify skapades under 2006 av tre entreprenörer i Kanada som ville sälja snowboardutrustning online, efter att de tyckte att de befintliga verktygen var otillräckliga. De skapade sin egen lösning, och Shopify var igång. Sedan dess har det vuxit till en av de ledande plattformarna för e-handel, med över en miljon företag i mer än 175 länder.

Shopify har också flera fördelar som inkluderar:

 1. Användarvänlighet: Shopify är känt för sitt intuitiva och användarvänliga gränssnitt. Du behöver inte några tekniska kunskaper för att sätta upp en butik, vilket gör det lätt för nybörjare att komma igång.
 2. Inbyggd hosting och säkerhet: Till skillnad från WooCommerce, kommer Shopify med inbyggd hosting. Det betyder att du inte behöver oroa dig för att hitta och hantera ditt egna webbhotell. Dessutom är säkerheten inbyggd, vilket minskar risken för säkerhetsproblem.
 3. Tillgång till olika säljkanaler: Med Shopify kan du sälja var du än är: på webben, i fysiska butiker, via sociala medier, online-marknadsplatser och mer. Detta gör det enkelt att nå dina kunder var de än befinner sig.

Men precis som med allt annat, finns det några nackdelar med Shopify:

 1. Månadsavgifter och transaktionsavgifter: Shopify har en månadskostnad, plus transaktionsavgifter om du inte använder deras betalningsgateway. Detta kan lägga till kostnader, särskilt för mindre företag.
 2. Begränsade anpassningsmöjligheter: Jämfört med WooCommerce, är Shopifys anpassningsmöjligheter något begränsade. Även om du fortfarande kan ändra mycket, kanske du inte kan justera allt efter dina önskemål.
 3. Mindre flexibilitet för avancerade användare: Om du är en användare som vill ha full kontroll över din webbutik, kanske du upplever att Shopify inte är lika flexibelt som du vill.

Så, för att sammanfatta: Om du letar efter en enkel, "allt-i-ett" lösning för din onlinebutik, kan Shopify vara det rätta valet för dig. Men om du vill ha mer kontroll och flexibilitet, och är villig att göra mer av jobbet själv, kan WooCommerce vara bättre för dig.

Jämförelse mellan Woocommerce och Shopify

När det gäller att välja mellan WooCommerce och Shopify finns det flera faktorer att överväga, bland annat kostnad, användarvänlighet, anpassningsmöjligheter, säkerhet och kundsupport.

Nedan följer en detaljerad jämförelse av dessa aspekter:

WooCommerce Shopify
Kostnad WooCommerce är gratis, men det tillkommer kostnader för webbhotell, domännamn, tillägg, och teman. Har en månatlig avgift (nybörjare $29/månad, grundläggande $79/månad, avancerad $299/månad) inkluderar hosting och SSL-certifikat.
Användarvänlighet Kräver viss teknisk kunskap för att sätta upp och underhålla din butik. Är mer användarvänligt och kräver ingen kodning, gör det enkelt att starta och underhålla din butik.
Anpassningsmöjligheter Stor flexibilitet med mängder av plugins och teman som är tillgängliga för anpassning. Mindre flexibelt jämfört med WooCommerce, men erbjuder en mängd utformade teman och appar.
Säkerhet Säkerhet är huvudsakligen i användarens händer, vilket kräver regelbundna uppdateringar och säkerhetskontroller. Säkerhet hanteras på plattformsnivå, inklusive SSL-certifikat och PCI DSS-kompatibilitet.
Kundsupport Ingen dedikerad kundsupport, men det finns en stor community och massor av tutorials på Youtube. Dedikerad 24/7 kundsupport via e-post, livechatt och telefon. Dessutom finns det omfattande online-resurser.

Hur väljer man mellan WooCommerce och Shopify?

Här följer några råd och faktorer att tänka på när du väljer mellan dessa två plattformar.

 • Teknisk skicklighet: WooCommerce är ett plugin till WordPress, vilket innebär att du kommer att behöva en viss grad av teknisk kunskap för att sätta upp och sköta din butik. Shopify, å andra sidan, är en "allt-i-ett" lösning. Om du inte har mycket teknisk skicklighet eller inte har tillgång till teknisk support, kan Shopify därför vara ett bättre alternativ.
 • Budget: WooCommerce kommer i grunden bli det billigare valet, jämfört med Shopify. Den exakta kostnaden beror dock på vilka konfigurationer du väljer, men jag kan garantera att WooCommerce alltid kommer att vara billigare.
 • Tidsram: Om du behöver få din butik igång snabbt kan Shopify vara ett bra alternativ, eftersom det är relativt enkelt att sätta upp. WooCommerce kan det ta längre tid att konfigurera, särskilt om du är mindre bekant med WordPress. Om du däremot har koll på Wordpress löser du det på en dag.
 • Långsiktiga mål: Om ditt företag har specifika behov eller planerar att skala upp i framtiden, kanske du vill ha mer kontroll över din webbplats. WooCommerce erbjuder mer anpassningsmöjligheter och du kan lägga till fler funktioner med hjälp av plugins. Shopify är mindre flexibelt när det kommer till anpassning, men det erbjuder starka inbyggda verktyg för att skala upp din verksamhet.
 • Integrationer och tillägg: Båda plattformarna erbjuder ett stort utbud av integrationer och tillägg, men det specifika utbudet varierar. Tänk på vilka verktyg och tjänster du redan använder, eller planerar att använda, och se till att den plattform du väljer stödjer dessa.
 • SEO: Båda plattformarna erbjuder bra SEO-verktyg, men WooCommerce, i kombination med WordPress, har något av en fördel här om du redan är insatt i SEO. Om du däremot inte har så bra koll på SEO kan Shopify vara bättre eftersom de löser mycket för dig från grunden.

Om du funderar på att starta en e-handel och fortfarande är osäker på vilken som du ska välja kan jag också tipsa på att testa på båda alternativen. Shopify har exempelvis en gratis testperiod där du kan få en inblick i hur plattformen fungerar.


Du kanske också gillar