programmering i react

Hur lång tid tar det att lära sig programmera?

Lucas Rosvall
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Det finns många anledningar till varför man skulle vilja lära sig programmering såsom att bygga appar, utveckla hemsidor eller automatisera uppgifter i sin vardag. Men hur lång tid tar det att lära sig programmering?

Jag skulle säga att det i genomsnitt tar ungefär ett år för att lära sig programmering, men det kan också ta längre eller kortare tid beroende på hur mycket tid man lägger ner på lärandet.

I denna artikeln tänkte jag även gå igenom olika faktorer som påverkar tiden det tar att lära sig, och ge tips på hur man mer effektivt kan lära sig programmera.

Hur lång tid tar det att lära sig programmera?

Om man lägger ner några timmar per vecka för att koda kan man räkna med att det tar ungefär ett år för att lära sig programmering. Men om man lägger ner mer tid på att lära sig så kan det också gå ännu snabbare.

Det finns de som blir helt okej programmerare på 3-4 månader om man lägger ner mycket tid, så det är verkligen möjligt att lära sig programmering ganska snabbt.

Samtidigt beror tiden som det tar också på flera andra faktorer, som dina tidigare kunskaper inom logiskt tänkande, problemlösning, hur bra du är på att lära dig nya saker, hur mycket tid du kan lägga på att lära dig och vilket programspråk du vill lära dig.

Logiskt tänkande och problemlösning är bland annat två viktiga delar för att kunna “tänka som en programmerare”. Alla är också olika bra på att lära sig nya saker, och vissa programspråk är lättare eller svårare jämfört med andra.

Men generellt kan man säga att det tar minst några månader att lära sig grunderna i programmering och att bli bekväm med att skriva kod. Men det är också viktigt att komma ihåg att programmering är en ständig utvecklingsprocess och det finns alltid mer som man kan lära sig.

Ju mer tid och ansträngning du lägger på att lära dig programmering, desto snabbare kommer du att kunna förbättra dina färdigheter och bli en bättre kodare.

Är det svårt att lära sig programmering?

Att lära sig programmering kan vara rätt så svårt. Det kräver framförallt ett speciellt sätt att tänka. Det kräver också mycket tid och tålamod att lära sig precis som om man hade lärt sig ett helt vanligt språk.

Det som jag hade svårast när jag lärde mig programmering var att förstå grunderna och logiken. När jag började programmera på universitetet så var det i programmeringsspråket C, och det var många koncept som man var tvungen att förstå för att faktiskt kunna skriva bra kod.

För de som aldrig har programmerat tidigare så skulle jag även säga att det kan ta tid att lära sig hur man tänker som en programmerare och förstå hur koden fungerar.

Att förstå de grundläggande koncepten och logiken bakom kodning är också en del i nyckeln till att lära sig programmering. Några av de grundläggande koncepten som man behöver lära sig i början är exempelvis variabler, funktioner, villkorssatser, datastrukturer och olika algoritmer.

Är det mycket matte i programmering?

Det är vanligt att många säger att programmering handlar mycket om matematik, men det är inte helt sant. Visst kan matematik hjälpa dig att förstå och lösa en del problem i programmering, men det betyder inte att du behöver vara ett matteproffs för att lära dig programmering.

I själva verket handlar programmering mer om problemlösning, och logiskt tänkande. Det handlar också om att förstå problem och kunna bryta ner det till mindre, mer hanterbara delar, och sedan lösa dessa delar steg för steg.

Detta kan självklart vara något som delvis är länkat med matematiken, men det behöver inte nödvändigtvis vara så. Generellt sätt så skulle jag dock säga att matematikkunskaper kan vara en fördel att ha, men det är verkligen inget måste.

För att lära sig programmering så är det viktigaste att ha tålamod, engagemang och träna upp sin förmåga i problemlösning. Sedan handlar det endast om att översätta sin lösning till kod som en dator kan förstå.

Vilket språk kan man lära sig snabbast?

Python, Javascript och C# tillhör de språken som vanligtvis brukar rekommenderas till nybörjare. Bland dessa språken så skulle jag säga att Python och JavaScript är lättast att lära sig på grund av sin enkla syntax och lättförståeliga struktur.

Men om man frågar en annan programmerare är det sannolikt att man hade fått ett helt annat svar. Många programmerare har sitt egna favoritspråk som de brukar rekommendera till nybörjare.

Generellt sätt så skulle däremot jag säga att Python är bra att börja med, och det är det språket som vanligtvis brukar läras ut som första språk på universitetet. Python har också ett stort antal bibliotek och ramverk som kan underlätta programmeringsprocessen för nybörjare.

JavaScript är ett annat språk som jag skulle säga kan läras relativt snabbt. Det används främst för att utveckla webbapplikationer och interaktiva användargränssnitt så om detta är något du vill göra kan det vara ett bra språk att börja med.

Tips för att lära sig programmering

Som nybörjare inom programmering så kan det vara överväldigande att ta sig an en helt ny värld av teknik och kod. Nedan går vi därför igenom några tips som kan vara bra att tänka på som nybörjare.

  • Börja med grunderna: Försök att börja med att lära dig syntax, variabler, vilkorssatser och datastrukturer m.m. Det är viktigt att ha en stark grund för att kunna bygga vidare.
  • Öva kontinuerligt: Att programmera kontinuerligt är en viktig del av att lära sig kodning. Ju mer tid du spenderar på att programmering, desto bättre blir du på att tänka som en programmerare. Sätt gärna av lite tid för programmering varje dag eller vecka för att träna.
  • Bygg projekt: Att bygga olika typer av projekt är ett bra sätt att lära sig programmering. Genom att skapa egna projekt kommer du att behöva lösa olika problem. Några exempel på projekt du kan bygga är en enkel webbsida, en app, ett enkelt spel.
  • Använd programmeringsresurser: Det finns många resurser tillgängliga för att lära sig programmering såsom onlinekurser, böcker och hemsidor såsom Codecademy eller Freecodecamp.

Du kanske också gillar