matte

Är det mycket matte i programmering?

Lucas Rosvall
Publicerad av Lucas Rosvall
den

När många nybörjare funderar på att börja lära sig programmering, möter de ofta tanken att det krävs avancerade matematikkunskaper för att kunna lära sig koda.

Denna uppfattning kan vara avskräckande för många, särskilt för de som inte anser sig själva vara några "matte människor".

Men hur mycket matematik behöver man egentligen för att börja programmera? Och behöver man verkligen vara en matteexpert för att lyckas som programmerare?

Behöver man vara bra på matte för att koda?

Det korta svaret på den frågan är: Nej, du behöver inte vara bra på matte för att lära dig programmering. Programmering handlar mer om att kommunicera med en dator på dess språk, än att lösa komplexa matematiska problem.

Programmering kan mer liknas som att skriva en att-göra-lista eller instruktioner för en dator, på ett språk den förstår. Detta språk kallas för ett programmeringsspråk. Och likt de många språk vi människor pratar, finns det flera olika programmeringsspråk.

Några av de mest kända programmeringsspråken är Python, JavaScript och C++, men det finns många fler. Varje språk har också sin egen stil och används ofta för olika uppgifter, men i slutändan hjälper alla dem att kommunicera med datorn.

Men visst kan det finnas lite matematik här och där, men det handlar om mest grundläggande aritmetik, alltså de fyra räknesätten, addition, subtraktion, multiplikation och division. Men det kanske allra viktigaste när du programmerar är att du kan lösa problem och tänka logiskt.

Vilka förmågor är viktiga som programmerare?

  • Att tänka logiskt: I programmering bygger vi ofta sekvenser av instruktioner som en dator ska följa. Det kan liknas som att lägga ett pussel eller följa ett recept, där varje steg har en viss ordning som påverkar det slutliga resultatet. Förmågan att tänka logiskt, att kunna se och förstå samband, är därför väldigt viktigt.
  • Att lösa problem: Koden fungerar inte alltid som vi tänkt från början. Ibland kan det vara en liten detalj som saknas eller inte stämmer. Här blir det därför viktigt med problemlösningsförmågan - att kunna analysera problemet, hitta lösningen och sedan implementera det i koden.
  • Att vara ihärdig: Att hitta lösningar till de problem du stöter på kan ibland också vara tidskrävande och utmanande. Du kan behöva testa flera lösningar innan du hittar rätt, och detta kräver uthållighet. Att inte ge upp vid första motgången är därför en viktig del av programmerarens arbete.
  • Att lära och anpassa sig: Teknikvärlden förändras också hela tiden. Nya verktyg och tekniker dyker upp, gamla förbättras eller försvinner. Som programmerare måste du ha viljan och förmågan att ständigt lära dig nya saker och anpassa dig till dessa förändringar.
  • Att vara noggrann: Programmering kan vara väldigt detaljorienterat. Ett litet stavfel eller ett felplacerat tecken kan ibland orsaka stora problem i en kod. Detaljorienterad och noggrannhet är därför viktiga egenskaper för en programmerare.

Som du ser, finns det många färdigheter som är viktigare inom programmering såsom din tankeprocess, ditt tålamod och din vilja att lära dig, jämfört med din matematiska förmåga. Så även om du inte är en mästare på matte, kan du fortfarande bli en fantastisk programmerare!

När programmering kräver mer matematik

Även om grundläggande programmering sällan kräver mycket matematik, finns det tillfällen då du kan stöta på mer matte. Men oroa dig inte, dessa tillfällen är oftast inom väldigt specifika områden.

Vi kan börja med dataanalys. Om du jobbar med att analysera stora mängder data, kan du behöva lite mer matte. Det är som att vara en detektiv där uppgiften är att hitta mönster och samband i datan. Här kan du behöva använda lite statistik, men det finns också många verktyg som hjälper dig med det.

Om vi går vidare till maskininlärning och artificiell intelligens, så kan det också behöva använda lite mer avancerad matte, såsom linjär algebra. Men precis som med dataanalys, finns det verktyg och bibliotek, såsom keras, som hjälper dig med det mesta av matematiken.

Sist men inte minst, inom spelutveckling, kan du också stöta på lite mer geometri och trigonometri. Här kan det bland annat vara viktigt med matte för att göra det så verklighetstroget som möjligt.

Men kom ihåg: bara för att det finns vissa områden som kan innebära mer matte, betyder det inte att all programmering gör det. Det finns massor du kan göra med programmering som inte kräver mycket matte alls. Så snälla, låt inte rädslan för matte stoppa dig från att lära dig programmera!


Du kanske också gillar