utforska sidoprojekt

10 tips på roliga sidoprojekt för programmerare

Lucas Rosvall
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Sidoprojekt är en riktigt bra möjlighet att förbättra sina kunskaper inom programmering och samtidigt göra något kreativt på sin fritid. Men vad för typ av sidoprojekt bör du starta som utvecklare? För att svara på den frågan, så kommer vi att gå igenom 10 tips på sidoprojekt som programmerare i denna artikeln.

Fördelarna med att sitta med sidoprojekt på fritiden är många. De kan hjälpa dig att bygga ett personligt varumärke, bredda ditt nätverk, och till och med bli en källa till extra inkomst. Dessutom kan de ge dig möjlighet att arbeta på något du verkligen brinner för.

Så, oavsett om du är en erfaren utvecklare som söker en ny utmaning, eller en nybörjare som vill lära sig mer om utveckling, kommer denna listan ge dig den inspiration du behöver för att komma igång.

1. Skapa en personlig blogg

Att skapa en blogg kan vara ett utmärkt sidoprojekt på fritiden. En blogg fungerar inte bara som en kreativ plattform, utan den kan också fungera som en portfölj där du kan visa upp vad du kan och gjort tidigare.

Fördelarna med att ha en personlig blogg är flera. För det första ger det dig en plats där du kan dela med dig av dina kunskaper, lärande, och insikter inom teknik. Detta kan också hjälpa dig att knyta kontakter med andra i teknikbranschen. För det andra så kan en blogg också fungera som ett kreativt utlopp där du får chansen att skriva av dig.

För att bygga en blogg, så finns det många verktyg som du kan använda dig av, men jag hade valt mellan Gatsby och NextJS. Båda dessa två är React-ramverk som ger dig friheten att skapa anpassade och högpresterande webbplatser.

2. Utveckla ett API

Att utveckla ett eget API (Application Programming Interface) kan vara en utmärkt möjlighet att fördjupa din förståelse för hur data flödar mellan olika applikationer. Genom att skapa ditt eget API kan du få mer praktisk erfarenhet av hur saker fungerar, samtidigt som det kan användas av andra utvecklare runt om i världen.

För att utveckla ett API behöver du ett antal verktyg och tekniker. Ett populärt val är ExpressJS. Det är ett kraftfullt verktyg för att bygga API:er på grund av dess flexibilitet och support för middleware.

Om du sedan vill publicera ditt API på internet så kan du använda dig av en plattform såsom Heroku. Du kan sedan sprida ditt API till andra utvecklare genom att publicera det på RapidAPI.

3. Bygg ett Chrome-plugin

Plugins eller "extensions", är små mjukvaruprogram som lägger till funktioner eller förbättrar funktionaliteten i din webbläsare. Ett exempel på ett plugin är Adblock som kan användas för att blockera oönskade annonser.

Att bygga ett webbläsartillägg kan vara ett roligt sidoprojekt om du vill förbättra dina kunskaper inom webbutveckling, samtidigt som du skapar något riktigt användbart.

4. Bygg en mobilapp

Att bygga en mobilapp är ett spännande sidoprojekt, och det kan vara allt från ett enkelt spel till en mycket komplex applikation. Apputveckling ger dig också möjligheten att lösa olika problem, lära dig om mobil-specifik design och UX, och potentiellt nå en global publik på App Store.

När det gäller att utveckla en mobilapp, finns det många verktyg att välja mellan. Ett populärt alternativ är React Native. Med React Native kan du skriva din kod en gång och köra den på både iOS och Android, vilket kan vara bra om du vill nå ut till den största möjliga publiken.

5. Skapa ett spel

Om du tycker om att spela spel på fritiden så kanske du någon gång har funderat på att utveckla ditt eget spel? Att lära sig mer om spelutveckling är inte bara en utmärkt möjlighet att öva på och förbättra dina kodningsfärdigheter, utan det ger dig också möjlighet att utforska områden som grafik, fysik och speldesign.

Att skapa ett spel innebär också att kombinera olika element som grafik, ljud, interaktivitet och berättande för att skapa en engagerande upplevelse. Det kan vara allt från ett enkelt pusselspel till ett stort äventyrsspel med komplexa världar och karaktärer.

När det gäller att välja tekniker och verktyg för spelutveckling är Unity ett av de mest populära alternativen.

6. Starta ett open-source projekt

Om du vill bidra till den globala utvecklargemenskapen så kanske du kan fundera på att starta ett open source-projekt.

Ett open source-projekt är ett projekt vars källkod är offentligt tillgänglig för alla att läsa, använda, modifiera och distribuera. Exempel på stora open source-projekt inkluderar Linux-operativsystemet, webbläsaren Firefox, och databasen MySQL.

Att starta ett open source-projekt innebär att välja en uppgift eller ett problem att lösa, skriva källkod för att lösa det, och sedan göra den koden tillgänglig för andra att använda och bidra till.

7. Utveckla en egen chat bot

Du har säkert hört talas om ChatGPT? Så varför inte ta möjligheten i akt och starta den helt egna Chatbot? Chattbotar kan programmeras för mycket, och det kan vara ett roligt och lärorikt projekt för att lära sig mer om områden som artificiell intelligens (AI), maskininlärning, och naturlig språkbehandling (NLP).

När det gäller att välja tekniker och verktyg för att utveckla en chatbot finns det många alternativ tillgängliga. Om du är intresserad av att bygga en chatbot med AI-funktioner, kan du överväga att använda plattformar som Google Cloud Dialog Flow, Microsoft Bot Framework, eller OpenAI's API.

8. Skapa en webbutik

Att skapa en e-handelsplattform innebär att bygga en webbplats eller app som låter människor köpa och sälja varor eller tjänster online. Detta är ett rätt så omfattande projekt som kan involvera allt från att utforma ett användarvänligt gränssnitt, till att hantera betalningar och säkerhet.

Men om du har någon gång funderat på att öppna din egna webbutik kanske det kan vara något för dig?

När det gäller att välja tekniker och verktyg för att utveckla en e-handelsplattform finns det en mängd olika alternativ att överväga. Du kan både bygga plattformen helt från grunden, eller så kan du överväga en e-handelsplattform såsom Woocommerce eller Shopify, vilka erbjuder kraftfulla verktyg för att komma igång.

9. Starta en youtubekanal

Att starta en YouTube-kanal för att lära andra programmering kan vara riktigt lärorikt om du tycker om att lära ut. Detta ger dig möjlighet att dela din passion och kunskap med en global publik, samtidigt som det förbättrar dina egna kommunikations- och undervisning färdigheter.

Din YouTube-kanal kan fokusera på olika områden såsom olika programmeringskoncept, tekniker, eller språk. Du kan också prata om tech-nyheter, ge karriärråd, eller göra recensioner av olika tekniska verktyg och resurser.

10. Bygga något med en Raspberry Pi

En Raspberry Pi är en liten dator som är utmärkta för olika DIY-projekt. Det finns mängder av saker som går att hitta på med en Raspberry Pi, men för att ge två exempel hade du kunnat: att bygga en självkörande bil eller en smart spegel.

Du kan utrusta en fjärrstyrd bil med en Raspberry Pi, kamera, och kanske även ultraljudssensorer för att upptäcka hinder. Du kan sedan använda Python eller ett annat programmeringsspråk för att skriva mjukvara som styr bilens rörelser baserat på sensorernas indata.

En smart spegel är en annan idé på ett Raspberry Pi-projekt. En smart spegel är i grunden en spegel med en inbyggd skärm som kan visa information som tid, väder, kalenderhändelser, och meddelanden. För att bygga en, behöver du en Raspberry Pi, en gammal monitor, en bit enkelvägsspegel.

Mer exakta guider på hur du bygger dessa två projekt går att hitta på exempelvis Youtube eller Reddit om du skulle vara intresserad att bygga något med en Raspberry Pi.


Du kanske också gillar