webbutveckling

Grunderna till Webbutveckling: Så kommer du igång

Lucas Rosvall
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Vill du komma igång med webbutveckling och bygga egna hemsidor? Kanske har du en idé som du vill förverkliga? Idag är det otroligt enkelt att skapa en egen webbplats och om du letar efter några tips, har du kommit rätt!

I den här artikeln guidar vi dig genom grunderna i webbutveckling, från grunderna i HTML, CSS och Javascript till att publicera hemsidan med Netlify.

Introduktion till HTML, CSS och JavaScript

Bakom varje webbplats kan du hitta en kombination av programmeringsspråk som ger sidan dess struktur, stil och interaktivitet. De tre mest grundläggande pelarna av en hemsida utgörs av: HTML, CSS och JavaScript.

  • HTML (HyperText Markup Language): Detta är skelettet av din webbplats. HTML definierar strukturen och innehållet på din sida, från rubriker och paragrafer till länkar och bilder. Tänk på det som byggstenarna i ditt webbprojekt.
  • CSS (Cascading Style Sheets): Om HTML är skelettet, då är CSS det som gör att hemsidan tar form. CSS bestämmer hur innehållet presenteras visuellt, såsom färger, typsnitt, layout och mycket mer.
  • JavaScript: För att sedan göra din hemsida interaktiv används Javascript. Medan HTML och CSS ger dig en statisk sida, tillför JavaScript dynamik och interaktivitet.

Nedan hittar du exempel på grundläggande kod i HTML, CSS och Javascript.

HTML:

<!DOCTYPE html>
<html lang="sv">
<head>
    <title>Min Webbplats</title>
</head>
<body>
    <h1>Välkommen till min webbplats!</h1>
    <p>Detta är en introduktion till HTML, CSS och JavaScript.</p>
</body>
</html>

CSS:

body {
    font-family: Arial, sans-serif;
    background-color: #f4f4f4;
    color: #333;
}

h1 {
    color: #0066ff;
}

JavaScript:

document.querySelector('h1').addEventListener('click', function() {
    alert('Du klickade på rubriken!');
});

Val av utvecklingsverktyg

Innan man börjar koda behöver man dock det rätta verktyget för jobbet, man behöver en så kallad utvecklingsmiljö (IDE).

Det finns mängder av utvecklingsmiljöer att välja mellan såsom:

  • Visual Studio Code (VSCode): Denna kostnadsfria, öppen källkods-IDE från Microsoft har snabbt blivit en av de mest populära bland webbutvecklare.
  • Sublime Text: Känd för sin blixtrande snabba prestanda och enkel, icke-distraktiv användargränssnitt. Dess "Goto Anything" -funktion gör det lätt att snabbt navigera till filer eller kodstycken.
  • Atom: Utvecklad av GitHub, denna fria och öppna källkods-IDE erbjuder tight integration med Git, vilket gör det till ett bra val för dem som arbetar i team eller på öppna projekt.

Bland dessa olika alternativ rekommenderar dock jag VSCode eftersom den är otroligt enkel att använda och att det finns mängder av smarta plugins som går att ladda ner för att underlätta din kodning.

Dessutom har VSCode en inbyggda terminal, som gör det möjligt att köra skript, hantera paket och interagera med versionskontroll utan att behöva lämna din IDE.

Grunderna till Responsiv Design

När man utvecklar en hemsida så är det verkligen viktigt att inte glömma bort den responsiva designen, som innebär att din hemsida fungerar som den ska oavsett skärmstorlekar och enheter.

Det ska helt enkelt inte spela någon roll om någon besöker din hemsida från en mobil eller dator, utan hemsidan ska alltid fungera som den ska, oavsett enhet eller skärmstorlek.

Detta är också viktigt av flera anledningar som:

  • Användarupplevelse: En webbplats som inte anpassar sig efter enheten kan resultera i missnöjda besökare som lämnar sidan.
  • Sökmotoroptimering (SEO): Sökmotorer som Google prioriterar alltid mobilt-optimerade sidor i sina mobil sökresultat. Så, om din webbplats inte är responsiv, kan det påverka din ranking negativt.
  • Kostnadseffektivitet: Istället för att skapa separata versioner av din webbplats för olika enheter, behöver du endast en version med responsiv design.

Men hur gör man då en hemsida responsiv? Ofta gör man detta med hjälp av grundläggande tekniker inom CSS som:

  • Flexbox: Flexbox (Flexible Box) är en layoutmodell som låter dig designa komplexa layoutstrukturer med en mer förutsägbar och flexibel metod än traditionella modeller, särskilt när det gäller att distribuera utrymme och justera objekt i komplexa layouter och när storlekarna är okända.
  • Grid: CSS Grid Layout är en 2-dimensionell layoutsystem som ger dig kontroll över dina designelement och var de ska placeras, både vertikalt och horisontellt.
  • Media Queries: Dessa låter dig applicera olika CSS-stilar baserat på enhetens egenskaper, såsom dess skärmstorlek. Genom att använda media queries kan du till exempel ändra layouten när skärmen är under eller över en viss bredd eller höjd.

Ett exempel på hur man enkelt kan använda en media-query för att förändra fontstorleken på olika skärmstorlekar kan du se nedan.

@media (max-width: 600px) {
   body {
      font-size: 16px;
   }
}

Genom att kombinera dessa tekniker kan webbutvecklare skapa webbsidor som inte bara ser bra ut på alla enheter, utan som också erbjuder en snabb och effektiv användarupplevelse.

Publicera hemsidan med Netlify

När du har skapat din webbplats är nästa steg att publicera den på nätet. Då finns det en mängd olika webbhotell som man kan använda men jag använder mig nästan bara av Netlify på grund av dess enkelhet och snabbhet.

Netlify tar bort mycket av komplexiteten i traditionell webbhosting och låter dig fokusera på det du gör bäst, att faktiskt skapa snygga hemsidor.

En annan stor fördel med Netlify är också att det är gratis, vilket gör att du inte behöver spendera en massa pengar när du vill publicera en ny hemsida.

Publicera din hemsida (Steg för Steg)

Nedan går vi igenom hur du kan publicera din hemsida på Netlify i några enkla steg.

  1. Skapa ett Netlify-konto: Besök Netlify.com och registrera dig med ditt föredragna sätt, t.ex. GitHub, GitLab, Bitbucket eller e-post.
  2. Dra & släpp: Gör sedan en enkel webbplatspublicering, där du drar din webbplatsens 'public' mapp till Netlifys dashboard. Om du däremot använder dig av Github rekommenderas en koppling där, vilket gör att din hemsida kommer att publiceras automatiskt när du pushar nya uppdateringar till ditt repo.
  3. Domän: Netlify kommer att ge dig en slumpmässigt genererad underdomän, men du kan enkelt ändra det eller peka din egen domän till din Netlify webbplats.
  4. Gå live: Efter att du har laddat upp eller kopplat ditt repo, kommer Netlify automatiskt att bygga och distribuera din webbplats. Om Netlify inte upptäckt något fel med din hemsida kommer den nu att vara live och finnas på internet.

Du kanske också gillar