arbeta som utvecklare

Hur är det att arbeta som utvecklare?

Lucas Rosvall
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Är du nyfiken på hur det verkligen är att arbeta som utvecklare? Kanske ska du påbörja en utbildning inom data, eller så kanske befinner du dig mitt i dina studier? Oavsett var du befinner dig, så kan insikter om det yrke du överväger hjälpa väldigt mycket.

I denna artikel tänkte jag dela med mig av mina personliga erfarenheter som utvecklare, cirka sex månader efter att jag avslutade min masterexamen.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

En typisk arbetsdag som utvecklare brukar framförallt bestå av kodning och möten. Det är vanligt att man börjar med ett kortare morgonmöte där man diskuterar dagens agenda och prioriteringar.

Dessa morgonmöten kallas vanligtvis för 'stand-ups', och de ger alla i teamet en chans att synkroniseras kring projektets status och informera de andra om eventuella hinder som kan påverka dagens arbete.

Efter standupen övergår man senare till den mest intensiva delen av dagen – kodningen, vilket är hjärtat i en utvecklares arbete. Det är här som man skapar, testar och förbättrar kod genom problemlösning och en hel del kreativt tänkande. Därefter brukar det vara dags för lunch och en chans att socialisera med kollegor.

Eftermiddagen kan ibland innehålla ytterligare möten, antingen för att diskutera projektets framsteg eller för att möta kunder. Därefter brukar man återvända till våra arbetsstationer för att fortsätta med kodningsarbetet fram tills arbetet är slut för dagen.

Nu har du alltid en enkel bild på hur en typisk dag kan se ut för en utvecklare. Men bortom den dagliga rutinen, vad innebär det då att arbeta som utvecklare?

Hur är det att arbeta som utvecklare?

En av de största fördelarna med att arbeta som utvecklare tycker jag är flexibiliteten. Det går alltid att anpassa sin arbetsdag efter egna behov och preferenser. Man kan exempelvis styra över sina arbetstider, eller om man vill arbeta på distans.

En annan fördel med att arbeta som utvecklare är lönen. Yrket är i allmänhet högt betalt, och med tanke på dagens digitalisering verkar det som efterfrågan kommer att fortsätta öka. Samtidigt är det också ett av de yrken som kräver mest kontinuerlig inlärning på grund av den tekniska utvecklingen.

En annan central roll att arbeta som utvecklare tycker jag är kreativitet. För att arbeta som programmerare handlar det om att skapa lösningar på komplexa problem, ofta på innovativa sätt. Varje projekt presenterar också unika utmaningar och möjligheter att tänka utanför boxen.

Även om jag anser att en av de bästa sakerna med att arbeta som utvecklare är kreativiteten och problemlösningen, så ska man inte glömma bort att detta också kan vara något som skapar stress för vissa. Exempelvis kanske man har kunder som skriker efter en lösning, eller så står man inför ett problem som verkar olösligt.

Det är i dessa stunder som yrket kan kännas krävande och pressen att leverera snabbt kan bli överväldigande. Det är dock viktigt att komma ihåg att utmaningar och tidspress är en del av nästan alla yrken.

Olika typer av karriärvägar

Om du väljer att studera en utbildning som datateknik, IT eller datavetenskap har du mängder av karriärmöjligheter efter examen.

Jag skulle nämligen säga att programmerare är ett av de yrken med flest karriärvägar att välja mellan. Exempelvis kan du arbeta inom nästan alla branscher i samhället.

Dessutom kan du också välja att specialisera dig inom många olika roller, såsom backend, frontend, testning, maskininlärning, cloud eller systemarkitekt m.m. Du kan också  arbeta dig mot mer ledande positioner som teamledare eller projektledare.

Starta eget bolag är en annan karriärväg. Som utvecklare kan du exempelvis arbeta som frilansande konsult eller starta ditt eget produktbolag.

Personligen valde jag att starta eget direkt efter min examen, vilket kanske inte är den mest traditionella karriärvägen. Men om man drömmer om att starta eget, bör man aldrig tveka. Jag tror dock att det kan vara klokt att börja utveckla ditt företagskoncept parallellt med studierna om man ska hoppa på den vägen direkt efter examen. Det var så jag gjorde, jag grundade och drev exempelvis en e-handel och utvecklade flera webbplatser som genererade över 40 000 visningar i månaden, allt medan jag studerade.

Jag skulle också säga att utvecklare har en unik möjlighet när det kommer till att starta eget, bland annat för att uppstartskostnaderna är minimala. Du kan även applicera det du lär dig i skolan direkt på dina egna projekt. Detta är en betydande fördel jämfört med många andra fält, såsom kemi, där att starta ett eget företag kan vara betydligt mer kapitalkrävande.

Sammanfattningsvis, om du väljer en karriär inom programmering, står du inför en mängd spännande möjligheter. Jag skulle faktiskt säga att det är ett av de roligaste yrkena som finns, men självklart är jag också lite biased på den fronten!


Du kanske också gillar