efter examen

Vad ska man göra efter examen?

Lucas Rosvall
Publicerad av Lucas Rosvall
den

När jag tog examen så var det med blandade känslor. Det kändes konstigt att lämna universitetslivet bakom sig, även om jag också var taggad på allt som skulle hända framöver.

Idag är det 6 månader sedan jag lämnade universitetet bakom mig, och mycket har hänt sedan dess. Jag har ett eget bolag som jag driver tillsammans med några andra vänner på heltid.

Men hur får man reda på vad man vill göra efter att man lämnat skolan bakom sig? I denna artikel tänker jag ta upp mina tankar om livet på universitet och vad jag tycker man borde göra efter studierna.

Tankar om livet på universitet

Min resa på universitetet var ganska slingrig. Jag började med att läsa Datateknik på Chalmers och till en början var det väldigt roligt, både utbildningen och studentlivet.

Men med tiden började jag tappa intresset för utbildningen. Detta var under en period då vi läste allt fler kurser inom hårdvara, vilket jag faktiskt aldrig fastnat för.

Det gjorde också att jag började ifrågasätta om jag valde rätt utbildning. Jag funderar att byta utbildning ett flertal gånger till både kemiteknik och medicinteknik.

Men jag bestämde mig tillslut för att fortsätta på datateknik, och tog min examen som högskoleingenjör under pandemin.

Samtidigt kände jag då att jag inte var redo för att börja arbeta, så jag fortsatte på universitet. Det började läsa en master inom högpresterande datorsystem på Chalmers, vilket i efterhand är väldigt konstigt.

Det är en master som fokuserar mycket på hårdvara, vilket jag som sagt aldrig riktigt fastnat för. Men jag lockades mycket av att utbildningen hade ett fokus på entreprenörskap.

Idag hade jag däremot inte valt den mastern. Varför? Jo, för när jag insåg att jag skulle behöva göra mitt masterarbete inom hårdvara, bytte jag master.

Jag sökte istället till Computer Science på Göteborgs universitet eftersom det var ett öppet program där man fick välja alla kurser i princip själv. Jag kunde tillgodoräkna alla mina kurser från mastern på Chalmers, och samtidigt läsa de kurserna jag tyckte om.

Sen blev det dags för masterarbetet som jag genomförde tillsammans med Sahlgrenska universitetssjukhus. Fokuset låg på Named Entity Recognition och Data augmentation.

Det var otroligt spännande, och det känns som att vi gjorde ett väldigt bra arbete. Och ärligt talat var det ett väldigt bra avslut på ganska slingrig väg på universitet.

Hur ska man tänka efter examen?

Beroende på vad du har studerat kan vägen efter examen vara mer eller mindre klar. Om du har studerat till läkare eller psykolog har du troligtvis en mycket klar bild vad du ska göra efter examen.

Men om du har läst en ingenjörsutbildning har du förmodligen sämre koll, för antalet alternativ är betydligt fler. Vanligtvis kan du välja att arbeta inom många olika branscher och inom många olika roller.

Hur ska man då tänka när man väljer arbete?

Jag tror att det är bäst att välja ett arbete där man får möjligheten att testa flera olika roller. Vanligtvis innebär detta ett mindre företag som inte har så många anställda ännu.

Varför? Jo, för att det ger dig större chanser att hitta den “drömrollen” som du gillar mest, samtidigt som du också kommer lära dig betydligt mer när du tar ett större ansvar över leveransen.

Detta kan jämföras med ett större bolag där du istället sväljs in i organisationen. I ett större bolag får du sällan se helhetsbilden av det som bolaget faktiskt gör och du får en mer tydlig roll i företaget.

Detta kan såklart ha sina fördelar, men om du är en driven person tycker jag att nackdelarna överväger. På ett större bolag finns exempelvis risken att tappa drivet när allt ni gör hela tiden fastnar i långsamma processer. Men självklart finns det också undantag.

Mina planer efter examen

Som jag nämnde i början valde jag att starta eget efter examen. Många hade säkert klassat det som riskfyllt, men jag skulle säga att det beror mycket på.

Min syn är att det är betydligt mindre risk att starta eget när man är ung och ännu inte skapat sig några större utgifter. Jag kan inte ta ut så mycket i lön idag på företaget, men när man är van att leva på CSN-bidrag är problemet inte lika stort.

Dessutom har du ingen annan att försörja. Du har ännu inte skapat familj, och du har ingen dyr bil eller hus. Så frågan är hur stor risken egentligen är? Jag har också alltid drömt om att bygga mitt eget bolag och kunna göra det på heltid, så varför inte börja direkt efter universitetet.

Samtidigt ska man inte glömma att jag hade vissa fördelar när jag tog steget efter examen. Jag hade redan erfarenhet av att driva bolag under studierna och vi hade en bra möjlighet för att kunna säkra en inkomst till bolaget.

Om vi börjar med min tidigare erfarenhet så drev jag både en E-handel och flera hemsidor som genererade några tusen kronor varje månad samtidigt som jag pluggade.

Dessutom fanns min pappas bolag som behövde utvecklingshjälp, och där kunde vi komma in, vilket säkrade en inkomst direkt från start.

Så visst hade jag fördelar som många andra inte har när vi startade vårt bolag. Men om man har en bra idé tycker jag fortfarande inte att man ska vara rädd för att ta steget.

Däremot kan det vara dumt att gå “all in” på en idé om du börjar helt från noll efter examen. Det är betydligt bättre om du redan börjat hacka på din idé redan under studierna, eller på helger och kvällar efter arbetet.

För det kräver alltid mycket arbete att starta eget, och jag tror därmed att det är viktigt att man visar för sig själv att man faktiskt vill göra det innan man tar steget. Men om du är en driven person med entreprenörsanda, skulle jag gissa att du förmodligen redan gjort det?

Jag vet inte om detta hjälpte dig i dina tankar. För det är ett väldigt svårt val. Men glöm inte bort att du alltid kan ändra dig.

Om ett jobb känns fel är det bara att söka ett annat, och om du startar ett bolag och “misslyckas” är det bara att söka ett jobb, och testa senare igen. För det finns inga misslyckanden, bara lärdomar.


Du kanske också gillar