programmering

Kan alla lära sig programmering?

Lucas Rosvall
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Många drömmer om att bli programmerare och eftersom programmering kan kännas överväldigande så det är inte ovanligt att man frågar sig själv: Kan alla lära sig programmering? Svaret är självklart ja, alla kan lära sig programmering!

Att lära sig programmering kräver inte några specifika förkunskaper, utan jag skulle säga att det mer handlar om tålamod och en vilja att lära sig, samt utveckla sina kunskaper.

Oavsett om du är en helt nybörjare eller redan har viss erfarenhet av programmering, så är det aldrig för sent att börja lära sig mer och bli en bra programmerare.

Kan vem som helst bli programmerare?

Om man vill lära sig programmering och är villig att lägga ner tiden för att lära sig så kan vem som helst lära sig programmering. Däremot kan det ta kortare eller längre tid beroende på vilka förkunskaper som du har.

Personer som är duktiga på att tänka logiskt och även har helt okej matematikkunskaper brukar exempelvis ha enklare för vissa delar inom programmering.

Detta betyder dock inte att du behöver vara ett mattegeni för att lära dig programmering, även om det kan vara en fördel.

Generellt sätt så handlar det om att ha en öppen inställning, tålamod och en vilja att lära sig. Om man är villig att lägga ner tiden och arbete så går det att lära sig precis vad som helst, oavsett hur gammal man är eller sina tidigare förkunskaper.

Det kan däremot ta längre eller kortare tid att lära sig programmering, vilket jag nämnde tidigare. Därför är det också viktigt att man inte jämför sig med andra, utan bara med sig själv när du försöker lära dig programmering.

Sen så tror jag inte att alla någonsin kommer kunna bli lika bra programmerare, för det är svårt att “tävla” mot dem som började programmera när de var 6-7 år. Men alla som vill kan helt klart nå en nivå där de kan arbeta inom programmering.

Varför borde alla lära sig programmering?

Det finns otroligt många anledningar till varför man borde lära sig programmering, men de allra största skulle jag säga är kreativitet, problemlösning och större kontroll över sitt liv.

Den första anledningen, kreativitet, handlar om att programmering är något väldigt kreativt och det handlar till största del om att skapa något helt nytt från dina tankar.

Detta är en förmåga som vi alla hade när vi var barn, men tyvärr är det något som många tappar senare när de blir äldre. Men genom att lära sig programmering kan man återuppliva den kreativiteten och skapa något helt nytt.

För mig handlar programmering om att ha friheten att skapa vad man vill och se sina idéer ta form.

Den andra anledningen, problemlösning är i grunden det som programmering handlar om. Programmering handlar om att lösa problem genom att exempelvis skapa nya applikationer eller automatisera uppgifter.

Detta är något som iallafall jag upplever att jag har kunnat ta med mig till andra delar av mitt liv. Programmeringen har bland annat lärt mig förmågan att kunna bryta ner problem till deras minsta beståndsdelar, vilket är en viktig del i all typ av problemlösning.

Slutligen ger programmering dig också större kontroll över ditt liv. Programmering ger dig möjlighet att kunna arbeta precis vad du vill eftersom du arbetar genom internet. Dessutom ger det också större friheter om du någon gång skulle vilja utveckla din egna företagsidé.

Hur hade jag lärt mig programmering idag?

Tidigare så har jag skrivit en del om att jag trott att ett bra sätt att lära sig programmering är genom att bygga en hemsida, men samtidigt så finns det många andra sätt att lära sig programmering.

Nyligen läste jag en artikel av Paul Graham, som är en mycket känd programmerare, författare och investerare. Han har bland annat en väldigt känd blogg som förmodligen alla inom Silicon Valley har läst någon gång.

Det som han rekommenderar är att man först och främst borde hitta en vän som kan programmera. Få dem att konfigurera ett system där du kan redigera och köra ett program, och därefter skaffa dig en  O'Reilly-bok (en programmeringsbok) och börja arbeta igenom den.

Sen när du lär dig grunderna för att skriva och köra program, borde du börja fundera mer specifikt på vilka appar och program som du vill skapa. Detta kommer nämligen motivera dig att lära dig mer.

Sen är det också bra att börja med att ta ett existerande program, exempelvis genom att följa en tutorial och modifiera det för att skapa någonting nytt.

Han rekommenderar också att man borde hitta andra som är duktig programmerare och studera deras kod, för du kommer troligtvis lära dig mer om att programmerare då än om du hade gjort det själv.

Sen borde du också försöka hitta vänner som redan kan programmera eller vill lära sig programmera (exempelvis genom Forum). De kan hjälpa dig att svara på dina tekniska frågor, och du kommer få både nya idéer och motivation för att prata med dem.

Jag skulle säga att detta troligtvis kan vara det bästa sättet att lära sig programmering på egen hand. Framförallt så tror jag att det blir mycket enklare att lära sig om man försöker hitta vänner som “sitter i samma båt”.


Du kanske också gillar