programmering

Hur lär man sig programmering på egen hand?

Lucas Rosvall
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Drömmer du om att bli en programmerare, men känner dig osäker på var du ska börja? Kanske har du hört talas om de fantastiska möjligheterna som programmering kan erbjuda, men känner dig överväldigad av all kod och tekniska termer.

Oroa dig inte, du är inte ensam! Att lära sig programmering på egen hand kan vara en utmaning, men det är fullt möjligt.

I denna artikeln så utforskar vi några sätt på hur man kan komma igång med programmering. Dessutom så går jag igenom hur jag började, samt hur jag hade börjat lära mig programmera idag.

Hur började jag lära mig programmering?

Jag började lära mig programmering på grund av en fascination över att skapa appar för Android. Detta var under gymnasiet och jag spenderade timmar framför skärmen och följde otaliga programmeringsvideos på Youtube för att lära mig grunderna.

Det kändes fantastiskt att kunna skapa något som andra faktiskt kunde använda sig av. Och även om jag aldrig blev någon stor apputvecklare då, så förde mig vidare till min utbildning på universitetet, Datateknik på Chalmers.

När jag började plugga på universitet så var det med blandade känslor. Jag såg fram emot att bli en bättre programmerare, men jag tyckte också att programmeringen skiljde sig mycket.

Utbildningen fokuserade rätt så mycket på hårdvara, vilket var något som jag aldrig tyckte var speciellt spännande. På grund av detta var jag också nära på att byta utbildning flera gånger, men jag fortsätta kämpa.

Senare på min utbildning så upptäckte jag AI och maskininlärning, och jag fastnade mycket för hur jag kunde skapa och lösa mer komplexa problem genom att använda datorer.

Det är också här som jag är idag. Nu under åren så genomför jag mitt examensarbete inom maskininlärning. Och på fritiden så sysslar jag mycket med utveckling och bygger hemsidor och andra applikationer.

Hur hade jag lärt mig programmera idag?

Under min utbildning på universitet så fick jag uppleva två typer av programmering, lågnivå och högnivå programmering. Och nackdel med lågnivå var att jag hade svårt att se hur man skulle använda det.

För mig handlar programmering om kreativitet och skapande, och därför hade jag valt att fokusera på mer högnivå programmering om jag hade försökt lära mig programmering på egen hand.

Om jag skulle lära mig programmera idag så skulle jag bygga en app eller en hemsida. Att skapa något konkret och användbart skulle jag säga är det som programmering handlar om och det ger en känsla av att man lyckats skapa något.

Jag hade började med att följa onlinekurser eller tutorials som hjälpa mig att gå igenom processen steg för steg och lära mig lite av grunderna inom HTML, CSS och Javascript om det gäller webbutveckling.

Efter att jag faktiskt lyckats skapa något så skulle jag börjat med att bygga om projektet till något mer eget, vilket skulle innebära att jag hade behövt lära mig mer om grunderna inom programmering såsom variabler och if-else satser.

När jag gjort detta och byggt några olika projekt genom att följa olika guider så skulle jag försöka översätta den kunskapen jag fått för att börja utveckla min egna projekt.

Enkla programmeringsprojekt för nybörjare

Det finns många programmeringsprojekt som passar väldigt bra för nybörjare. Fem vanliga projekt som många nybörjare till programmering börjar med är:

  • Skapa en enkel kalkylator - En kalkylator är ett bra projekt för att lära sig grundläggande matematiska operationer och hur man tar in använder indata från användaren.

  • Skapa en att-göra-lista - En att-göra-lista är ett enkelt projekt för nybörjare som kan lära dig en del om datastrukturer, och hur man exempelvis tar bort och lägger till objekt i en lista.

  • Skapa en frågesportapplikation - Detta projekt involverar att ta in svar från användaren, jämföra svaren med de korrekta svaren och visa upp resultatet i slutet när användaren svarat på alla frågor.

  • Skapa ett enkelt memoryspel - Att bygga ett eget memory är en vanlig programmeringsuppgift för nybörjare. Det lär dig som programmerare att hantera events från användaren och mycket.

  • Skapa en enkel hemsida - Att skapa en enkel hemsida kan vara ett roligt projekt för nybörjare och kan hjälpa dig att lära dig mer om HTML, CSS och JavaScript. Du kan exempelvis göra en blogg, eller en hemsida för att visa upp dina andra projekt.


Du kanske också gillar