Datateknik

Hur är det att plugga datateknik?

Lucas Rosvall
Publicerad av Lucas Rosvall
den

För dig som är teknikintresserad och tycker om matematik så är datateknik en väldigt bra utbildning. Det är en utbildning som kretsar mycket kring programmering och matematik, och på utbildningen lär man sig grunderna i att utveckla tekniska applikationer och vad det är innebär att vara en ingenjör.

Jag är inne på mitt allra sista halvår på utbildningen datateknik och jag tänkte därför dela med mig av mina erfarenheter. Nu till våren kommer jag nämligen genomföra examensarbetet för min master inom NLP, vilket är ett område inom maskininlärning.

Hur är det att plugga datateknik?

Datateknik är riktigt rolig utbildning för dig som gillar teknik, problemlösning och att skapa olika produkter och tjänster. Det är också en utbildning som låter dig vara väldigt kreativ, vilket problemlösning och programmering handlar mycket om.

Det är också en otroligt bred utbildning, och förmodligen en av de allra bredaste på hela marknaden eftersom det går att arbeta inom så många olika branscher när du pluggat klart.

För att plugga datateknik så måste du dock tycka om programmering, men det är samtidigt inget som du behöver kunna när du börjar på utbildning. Programmeringen är något som du kommer att lära dig med tidens gång.

En fördel med utbildning är också att det ger dig en stor möjligt att syssla med många sidoprojekt, vilket är det som jag har uppskattat allra mest. Detta kan exempelvis innebära att bygga hemsidor och olika appar.

Under utbildningen har jag också upplevt att det är rätt så enkelt att få extrajobb på sommaren, samt att få deltidsjobb. Det är nästan alltid brist på programmerare, vilket gör att många företag kan tänka sig ta in någon på deltid.

Vilka förkunskaper behöver man ha?

Du behöver inte ha några inom programmering när du börjar, men du behöver ha grundläggande behörighet och du behöver ha läst kurser såsom Matematik 4, Fysik 2, Kemi 1 och Engelska 6 på gymnasiet.

Det som de flesta har svårast med i början på utbildningen är programmeringen och matematiken. Matten är dock svår på alla olika ingenjörsutbildningar, men programmeringen kan vara svår för att det är något helt nytt och det krävs ett annorlunda sätt att tänka när man löser problem med kod.

Detta gör också att du kommer att ha en fördel om du kan lite programmering innan du börjar, men samtidigt är det inget du behöver. Jag hade exempelvis inte det, men det har gått rätt så bra för mig ändå.

Det allra viktigaste om du funderar på att välja utbildningen är att du tycker om teknik eftersom det är det som utbildningen kretsar kring. Om du inte gillar teknik, så kommer denna utbildningen inte vara något för dig.

Hur är klassen på datautbildning?

Klasserna på datateknik är rätt så stora och det brukar rätt så snabbt dela upp sig i olika grupper eller gäng, även om detta kan se olika ut mellan olika klasser och universitet.

Att det skapas grupper i klassen är helt naturligt och de händer på de flesta utbildningarna. Det är omöjligt att hela klassen ska hålla ihop när man är mer än 60 personer i en klass.

Folket som läser utbildningen skulle jag också beskriva som en bra blandning, även om majoriteten är killar. Många har också gemensamma intressen såsom att man gillar teknik, dataspel, träning och så vidare.  Detta gör också att alla brukar kunna hitta en grupp de funkar bra med.

Vad gör man efter datautbildning?

När man läst klart datateknik så blir man dataingenjör och då väntar en helt klart en attraktiv arbetsmarknad, med en ingångslön på omkring 36-40 tusen beroende på vilket arbete som man söker.

När man läst klart utbildning så kan man bland annat arbeta som applikationsutvecklare, databasutvecklare, spelutvecklare, webbutvecklare, testare och IT-projektledare.

Man märker också att datateknik är en väldigt attraktiv utbildning på arbetsmarknaden eftersom man blir kontaktad av många som exempelvis vill rekrytera dig till deras konsultbolag, och detta gäller inte minst när man närmar sig sin examen.


Du kanske också gillar