containerteknologi

Vad är Docker och hur kan det hjälpa dig som utvecklare?

Lucas Rosvall
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Docker har under de senaste åren tagit programmeringsvärlden med storm, och dess ankomst har utan tvekan förändrat landskapet för utveckling. Det har revolutionerat vårt tillvägagångssätt när det gäller att skapa, distribuera och köra mjukvarulösningar.

Docker har introducerat oss till konceptet med att kapsla in vår kod och alla dess beroenden i isolerade "containers". Detta tillvägagångssätt erbjuder oss förmågan att leverera våra mjukvaruprodukter snabbt och effektivt.

Den här artikeln syftar till att utforska vad Docker är, dess betydelse och varför det har blivit en så viktig del i dagens utvecklingsvärld.

Introduktion till Docker

Docker är en öppen källkodsplattform som syftar till att automatisera processen för att skapa, distribuera och köra applikationer inuti isolerade miljöer, kända som "containers". Dess effektivitet har också gjort det till en viktig del inom DevOps, där det bidrar till att förenkla och effektivisera utvecklingsprocessen.

Docker tillåter utvecklare att paketera en applikation med alla dess komponenter såsom bibliotek, verktyg, kodbasen, och mycket mer.

Detta innebär att en applikation kan fungera felfritt oavsett vilken dator eller vilket operativsystem den körs på. Varje container är också isolerad från andra, vilket innebär att de har sina egna verktyg, bibliotek och tillämpningar. Det kan liknas som att ha en helt separerad dator inuti din dator, lite som en virtual machine.

Dessa containers delar dock värdmaskinens operativsystemskärna, vilket gör dem mycket mer resurseffektiva än virtuella maskiner som kräver ett helt operativsystem per instans.

Med Docker så kan man också skapa containrar, köra dem, kopiera dem, flytta dem mellan olika maskiner och nätverk, och mer. Det är också detta som gör Docker till en så kraftfull plattform.

Fördelarna med Docker

Som ett kraftfullt verktyg i modern mjukvaruutveckling har Docker en rad fördelar som kan bidra till att förbättra och effektivisera din utvecklingsprocess. Låt oss nu undersöka några av dessa fördelar i detalj.

 • Isolering av applikationer: Docker containers garanterar att varje applikation körs isolerat från andra, med sina egna specifika delar, bibliotek och konfigurationer. Detta förhindrar konflikter mellan applikationer och förbättrar säkerheten.
 • Samma på olika utvecklings- och produktionsmiljöer: Docker säkerställer att en applikation fungerar identiskt oavsett om den körs i en lokal utvecklingsmiljö, på en testserver eller i en produktionsmiljö. Detta tar bort problem som "det fungerade på min dator".
 • Portabilitet: Eftersom Docker containers är självförsörjande och innehåller allt som behövs för att köra en applikation, kan de enkelt flyttas mellan olika datorer och miljöer.
 • Skalbarhet: Docker gör det lätt att skala upp eller ner dina applikationer genom att snabbt lägga till eller ta bort containrar baserat på dina behov.

Sammantaget bidrar dessa fördelar till att göra Docker till ett kraftfullt verktyg som kan förbättra och effektivisera din mjukvaruutvecklingsprocess.

Utforska Docker: Arkitektur och komponenter

För att verkligen greppa Docker och få mest möjligt ut av det, behöver vi ta en titt på dess struktur och nyckelkomponenter. I den här delen kommer vi att bryta ner dessa bitar för att göra dem mer lättsmälta.

Docker Engine

En Docker Engine kan liknas som Docker-maskinens 'hjärta'. Det är den teknik som driver Docker och gör att allt fungerar smidigt. Den består i sin tur av tre huvuddelar:

 • Server: Servern är en process som körs kontinuerligt i bakgrunden (ibland kallas den också för en "demon") och den gör allt det tunga lyftet.
 • REST API: Det här är gränssnittet som din programvara använder för att prata med servern och berätta för den vad den ska göra. Du kan tänka på det som en 'översättare' mellan din kod och Docker Engine.
 • Kommandoradsgränssnitt: Detta är verktyget du som utvecklare använder för att ge kommandon till Docker Engine.

Docker Images och Docker Containers

Docker Images och Containers är hjärtat i Docker-ekosystemet. De fungerar ungefär som recept och färdiga rätter i en matlagningsmetod.

 • Docker Image: Det är som ett recept för din applikation. Det är en fil som innehåller allt som behövs för att skapa en 'rätt' eller i det här fallet, en instans av din applikation - koden, bibliotek, miljövariabler och konfigurationsfiler m.m.
 • Docker Container: Det är som den färdiga rätten. En Docker Container är en 'instans' av en Docker Image som är redo att köras. Om du har ett Docker Image (receptet), kan du skapa så många Docker Containers (rätter) som du behöver.

Docker Compose och Docker Swarm

Docker Compose och Docker Swarm är verktyg som hjälper dig att hantera och skala dina Docker-applikationer.

 • Docker Compose: Det är som en kökschef som övervakar förberedelsen av flera rätter samtidigt. Med Docker Compose kan du använda en YAML-fil för att definiera flera Docker Containers (flera rätter) och sedan med ett enda kommando starta alla dessa containers samtidigt.
 • Docker Swarm: Tänk på det som en högkvarter som hanterar flera kök samtidigt. Docker Swarm låter dig hantera flera Docker-servers (kallas noder) som en enda enhet. Det betyder att du kan skala upp (lägga till fler noder) eller skala ner (ta bort noder) baserat på dina behov.

Dockerfile och Docker Hub

För att göra Docker ännu mer effektivt har vi två extra komponenter - Dockerfile och Docker Hub. De spelar en viktig roll i skapandet och delningen av Docker Images.

 • Dockerfile: Detta är en textfil som innehåller alla kommandon som behövs för att bygga en Docker Image. Tänk på det som skriftliga instruktioner för att skapa ett recept.
 • Docker Hub: Detta är en molntjänst för delning av Docker Images. Du kan tänka på det som ett offentligt bibliotek av recept som andra människor har skrivit och delat.

Vi har nu tagit en djupdykning in i Docker - en teknik som förändrat hur vi utvecklar, distribuerar och kör mjukvara. Genom att förstå Docker och dess nyckelkomponenter kan förbättra dina processer att utveckla mjukvara.

Genom att använda Docker blir din koden mer bärbar, dina applikationerna mer skalbara och utvecklingscyklerna kortare och mer förutsägbara.


Du kanske också gillar