tjäna pengar

Ska man tjäna pengar på det som är kul?

Lucas Rosvall
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Kreativt tänkande är alltid något som jag värderat väldigt högt. Jag drar mig mycket till den typen av personer och inspireras mycket av det, oavsett om det är konstnärer, författare eller programmerare.

Jag tycker också att det skapande är otroligt kul, och det är något som jag gjort i hela mitt liv, men på olika sätt. När jag var liten ritade jag mycket och nu på senare år har det framförallt handlat om att skapa saker med programmering.

Men jag tror att jag har tappat delar av detta under de senaste två åren, även om jag skapat otroligt mycket. Bland annat har jag upplevt att jag gjort mer sidoprojekt syftet att tjäna just pengar, vilket jag tror kan bli fel i vissa sammanhang.

Baksidan med att tjäna pengar på sin passion

Att tjäna pengar på det som man tycker är kul tror jag många drömmer om, för det låter ju så himla bra. Vem hade inte velat tjäna pengar på det som man tycker är roligt?

Jag skulle däremot säga att det också har sin baksida. När man börjar tjäna pengar på det som man tycker om, kan man lätt hamna någonstans där man tidigare inte trodde att man skulle hamna.

Ta att skapa hemsidor som exempel. För mig började det med att tyckte att det var roligt med design och jag tyckte om att skapa något där jag fick uttrycka mig kreativt. Detta förde sedan in mig på SEO, vilket jag också fastnade starkt för.

Sedan var jag liksom fast, och det är något speciellt med att skapa hemsidor och innehåll som man sedan får att ranka högt på Google, samtidigt som man faktiskt också hjälper människor.

Och sen så lägger man in lite annonser eller affiliatelänkar, och helt plötsligt så har man börjat tjäna pengar på det man tycker om att göra. Men det finns också en baksida med det, vilket gör att det kan ta bort lite av det roligare.

För mig handlade det mycket om att jag helt plötsligt ville vara så effektiv som möjligt och jag började göra fler saker för att skulle öka mina inkomster eller för att ranka högre i Google, snarare än att det var roligt eller för att vara hjälpsam.

Och så vill jag inte ha det. När det kommer till mina sidoprojekt vill jag främst göra det för att det är roligt och för att jag tycker om det kreativa skapandet, inte för att jag måste eller med enda syftet att tjäna några extra tusenlappar varje månad.

Finns det en bättre väg?

Om jag ska vara ärlig så tycker jag att det kan vara ganska svårt att bara göra något för det är roligt när man ser att det går att tjäna pengar på det. När man ser att det går att tjäna pengar på något är det så enkelt att bara göra det, speciellt om man är bra på det.

Men jag är övertygad om att det finns en bättre väg, och mycket tror jag grundar sig i sitt tankesätt. För fyfan vad det är viktigt att faktiskt göra saker som man tycker är kul, men det kan vara lätt att glömma bort det.

“Man lever bara en gång.”

Detta har vi alla hört förr, men det är samtidigt så viktigt att inte glömma bort. Allt behöver inte ha ett syfte, som att tjäna pengar, utan man kan bara göra något för att man känner det. Vilket kanske låter självklart - men samtidigt så enkelt att glömma bort.

Det är i alla fall något som jag tror att jag själv behöver jobba mer på. Det är så himla enkelt att fastna i att man ska vara så produktiv hela tiden, eller att man ska bygga upp de där passiva inkomsterna som täcker alla sina utgifter, istället för att ha roligt.

Detta är också självklart länkat till att jag har höga mål och att jag vill ta mig någonstans i livet. Jag vill skapa stora saker, och uppnå mycket i mitt liv, men ibland kan jag också glömma bort att ha roligt - så det är dags att ta ett steg tillbaka.

Och jag tror faktiskt att det går att göra allt, att både ha höga mål, uppnå stora drömmar, och ha otroligt roligt. Men ibland glömmer jag liksom bort det. Nu framöver tänkte jag iallafall fokusera mer på sidoprojekt som jag tycker är kul, och se lite vart det tar mig.


Du kanske också gillar