chatgpt nya uppdatering

Är det nu som ChatGPT kommer att bli mainstream?

Lucas Rosvall
Publicerad av Lucas Rosvall
den

Idag var det omkring 10 månader sedan som ChatGPT lanserades. Och även om det har blivit ett verktyg som används rätt så flitigt är det fortfarande många som fortfarande inte använder det i sin vardag.

De som använder ChatGPT mest är förmodligen programmerare, eller de som arbetar med teknik, vilket kanske inte heller är så konstigt. Det är ju dem som har bäst koll på tekniken, och kanske också kan dra mest nytta av verktygen.

Till exempel är ChatGPT otroligt bra på att skriva och felsöka kod, vilket gör att man som programmerare kan bli mer effektiv.

Samtidigt är jag övertygad om att alla kan dra nytta av denna typ av chatbotar, och jag är övertygad om att de kommer bli mer och mer normala. Kanske är det också nu som det kommer bli mer mainstream, låt mig förklara.

Varför tror jag att ChatGPT kommer bli mer mainstream?

För en vecka sedan släppte OpenAI en ny uppdatering av ChatGPT som gör att man både kommer kunna kommunicera med både röst och bilder. Detta tror jag kommer göra att tekniken kommer att bli mer tillgänglig och användbar, och det kan mycket väl vara katalysatorn som gör ChatGPT och chattbotar mer mainstream.

Jag tror framförallt detta eftersom det kommer bli så betydligt enklare att kommunicera med ChatGPT. Du kommer bara behöva prata direkt med ChatGPT eller ta en bild, vilket är betydligt enklare än att behöva skriva en lång och beskrivande prompt.

Något som jag bland annat tyckte var intressant i deras release var hur väl ChatGPT kunde förstå bilderna. I OpenAIs blogginlägg hittade man bland annat en film där en användare tog en bild på sin cykel och frågade om hjälp om att sänka styret, och det var rätt coolt om hur bra ChatGPT var på att förklara hur man skulle gå tillväga.

I längden tror jag också att detta radikalt kommer att förändra hur människor använder sökmotorer som Google. Istället för att klicka genom flera länkar för att hitta det mest relevanta svaret kan de bara ställa en direkt fråga till ChatGPT, eller varför inte Googles egna chatbot Bard.

Däremot är det mycket svårt att veta exakt hur det kommer att sluta.

Något som däremot är klart är att ChatGPT och andra liknande verktyg bara är början på en ny era av interaktion mellan människa och maskin.

Jag är övertygad om att chatbotar och artificiell intelligens kommer att vara en stor del av framtiden. Men vi måste vara kloka när vi använder dem, och hur vi integrerar dem i vår vardag.

Dessa verktyg kan göra många saker lättare för oss, men det är viktigt att komma ihåg att teknik ska vara till hjälp och inte ta över. Vi bör använda dem för att förbättra vår livskvalitet, hjälpa oss att fatta smarta beslut och göra saker effektivare. Men, det finns också risker.


Du kanske också gillar