tänka

Vad ska du bli när du blir stor?

Lucas Rosvall
Publicerad av Lucas Rosvall
den

När man är ung så får man ofta frågor som “Vad ska du bli när du blir stor?”. Kanske är du en av dem som alltid vetat vad du ska bli, eller så är du lite som mig, och aldrig riktigt vetat vad du vill göra senare i livet.

Nu står jag dock som nyexad masterstudent i Computer Science, med en ganska klar idé om vad jag vill göra några år framöver. Men resan hit har varken varit rak eller förutsägbar.

Under utbildningen fanns det flera tillfällen då jag övervägde att byta inriktning helt, innan jag slutligen hittade det som jag verkligen hade på en passion för, att kombinera mjukvaruutveckling och SEO.

Men hur vet man vad man vill jobba med?

När man ställer frågor som vad man vill jobba med, och gör en sökning på Google, dyker det ofta upp en mängd av olika yrkestest.

Även om dessa tester kan ge en viss indikation och idé vad man vill göra i framtiden, anser jag att det finns betydligt mer effektiva metoder att hitta sitt det man vill göra - genom att utforska och experimentera.

För sanningen är den att en yrkesroll som verkar som intressant, kan skilja sig markant från hur den porträtteras utåt, jämfört med hur det faktiskt är att arbeta inom den rollen.

Det är därför svårt att få en realistisk bild av ett yrke enbart genom att läsa om det eller titta på det utifrån. Kanske är det också därför många får sin 40-årskris senare i livet?

Därför tror jag att det bästa sättet att finna ditt drömjobb är att proaktivt söka information och skaffa praktisk erfarenhet. Det finns också en mängd olika sätt att göra detta på.

Ett effektivt sätt är att prata med människor som redan arbetar inom det område du är intresserad av. Fråga hur de har nått sin nuvarande position, vad de tycker om och vad de inte gillar med sitt jobb, och vilka råd de kan ge för att lyckas inom det yrket.

Försök också att prata med flera stycken så att du fångar upp olika perspektiv och insikter.

Förutom att prata med yrkesverksamma kan du också ta det steget vidare och söka sommarjobb, eller extrajobb på företag som intresserar dig. Att få en förstahandsupplevelse av ett arbete är oerhört värdefullt och kan verkligen hjälpa dig att förstå om det skulle passa för dig.

Vad bör man överväga när man väljer en karriär?

Att välja en karriär är verkligen ingen enkel uppgift. Att planera sin framtid, kanske 40 år framåt, när man kanske precis har tagit studenten kan kännas omöjligt. Hur kan man vara säker på vad man vill göra i framtiden när man knappt vet vad man vill äta till middag?

Det finns dock några saker som jag tror kan vara bra att tänka på när man funderar över sin karriär och resten av sitt liv.

Här är fem saker som jag tror du borde tänka på:

  • Lön: Hur mycket som man kommer tjäna är något som man tänker på när de funderar över sin karriär, vilket inte är så konstigt. Din inkomst kommer att påverka din livsstil och hur du lever.
  • Arbetsförhållanden: Arbetsmiljön och villkoren kan påverka hur du nöjd du känner dig med ditt arbete. Detta kan innebära saker från arbetstider och arbetsbelastning till företagskultur och värderingar.
  • Flexibilitet: Flexibilitet i arbetetet tycker jag är väldigt viktigt, och jag vill gärna ha möjligheten att kunna arbeta hemifrån, samt kunna styra någolunda över min arbetsdag.
  • Passion: Om man ska kunna klara av att arbeta inom något i över 40 år så är det också viktigt att ha en passion och intresse för det du gör.
  • Bredd: Ibland upptäcker man att man inte vill arbeta inom en speciell arbetsroll senare, och då kan bredden på din utbildning och kunskap vara till en stor fördel om du vill byta arbete.

Även om dessa saker kan ge dig en indikation för vad du vill göra så är det ocskå viktigt komma ihåg att det kan ta lång tid att hitta det rätta yrket för dig. Det är helt normalt att utforska olika alternativ, att byta karriärvägar, och att hitta din passion och yrkesmål över tid.

Om du efter en tid känner att något inte är det rätta för dig, är det också okej att helt ändra riktning. Faktum är att det också är ganska vanligt idag med tanke på hur snabbt arbetsmarknaden och arbetsvärlden förändras.

Tips för att hitta det du vill göra i livet

Att hitta vad du vill göra i livet inte något som man kommer på under en dag, men en av de mest effektiva strategierna är att utforska och experimentera.

Detta är särskilt något som jag tycker alla borde göra i 20- till 30-årsåldern.

Under dessa tror jag att det är viktigt att utnyttja möjligheter till att utforska olika yrken, hobbyer, platser, och till och med olika livsstilar. För risken som du tar är betydligt mycket mindre då, när man nyss flyttat hemifrån och ännu inte har någon familj som man behöver försörja.

Genom att testa olika saker, lär du dig mer om dig själv, dina intressen, styrkor, och vad som gör dig mest nöjd och uppfylld. Det kommer också minska risken för den klassiska 40-årskrisen senare i livet.

Men hur kan man då göra detta?

Ett sätt att utforska olika intressen och samtidigt utveckla dina kunskaper är genom sidoprojekt. Dessa projekt kan vara allt från att skapa en blogg, starta en podcast, programmera en app, göra något inom konst, eller vad som helst som drar din uppmärksamhet.

Sidoprojekt erbjuder inte bara en chans att utveckla nya färdigheter och insikter, utan de kan också leda till oväntade möjligheter.

Kanske upptäcker du en passion som du inte visste att du hade, eller kanske träffar du människor som kan hjälpa dig på din karriärväg…

Men kom också ihåg, att allt inte behöver vara perfekt från början. Det är just genom att prova, misslyckas, lära, och prova igen, som vi kommer närmare att hitta vad vi verkligen vill göra.

Om du upptäcker att du inte gillar något, är det bara en till lärdom på vägen mot att hitta vad du verkligen vill göra. Så våga testa, utforska och lär dig nya saker. Ditt framtida jag kommer garanterat att tacka dig.


Du kanske också gillar