copywriting

Lära, Kopiera, Skapa - Bli bättre på copywriting

Lucas Rosvall
Publicerad av Lucas Rosvall
den

De senaste åren har jag startat igång massor av hemsidor och bloggar och något som jag märkte är att om en hemsida ska lyckas, så behöver du ha bra innehåll.

Jag skulle säga att jag är ganska okej på att skriva texter, men samtidigt är jag medveten om att jag har väldigt mycket jag kan förbättra. Nu på morgonen började jag därför googla frågor som “Hur blir man bättre på copywriting?”. Du kanske hittade denna artikel genom att googla samma sak?

Som du kanske kan förvänta dig så handlar många tips om att “Skriv med läsaren i åtanke” eller “Ha ett syfte med din copy”. Och visst kan dessa tips hjälpa till, men jag tycker egentligen inte att de är så konkreta.

I denna artikel tänkte jag därför gå igenom min plan om hur jag planerar att bli bättre på att skriva och förbättra min copy under denna månaden. Men först, varför borde man vilja bli bättre på copywriting?

Varför borde du bry dig om copywriting?

I grunden handlar copywriting om att kunna kommunicera effektivt, oavsett om det gäller en produkt, tjänst, idé, eller ett varumärke. Genom att bli bättre på copywriting kommer du kunna förmedla ditt budskap bättre, och även mer övertygande.

Du kommer också att bli bättre på att engagera läsare, vilket är en stor fördel om du driver en blogg eller webbplats. För det är ju det som är målet?

Genom att engagera läsaren kommer det inte bara att skapa lojalitet hos läsaren, utan du kommer också ranka högre på sökmotorer, vilket ökar din trafik och synlighet online.

Detta är bra ur flera aspekter, du bygger ett starkare varumärke, samtidigt som det också ger möjligheten till en ökad försäljning.

Så kanske förstår du nu värdet i copywriting? Om du har en hemsida, och blir bättre på att skriva texter, kommer du att nå ut till fler, bygga ett starkare varumärke och även tjäna mer pengar.

Detta låter ju inte helt fel, men nu kommer vi då till frågan - Hur blir man bättre på copywriting?

Planen för att bli förbättra på copywriting

Det finns säkert många vägar till att bli en bra copywriter, men man kan inte göra allt. Det som jag därför planerar att göra är att spendera minst en timme varje dag under hela Juli månad för att förbättra min copywriter.

Men hur mer exakt hur planerar jag att bli bättre på copywriting? I grunden går det att bryta ner processen i tre olika aktiviteter:

  • Läs på om copywriting: Ta reda på vad som generellt sätt är viktigt när man skriver copy, såsom hur man kan engagera läsaren och förstå sin målgrupp.
  • Bryt ner copy: Leta upp innehåll jag gillar, samt kan klassas som bra copy och bryta ner det. Vad exakt är det som skribenten gör och hur skriver personen för att engagera? Vilken struktur har innehållet? och mycket mer…
  • Skapa eget innehåll: Tredje delen handlar om att omsätta det jag lärt mig om i praktiken genom att skriva. Tanken är att fokusera på en del jag lärt mig sedan tidigare och försöka använda det i mitt eget innehåll.

Självklart kan det finnas andra och bättre sätt att lära sig skriva bättre copy, men jag tror att detta är en bra början.

Oavsett tror jag att jag kommer att lära mig något från denna process. Jag planerar också att dela med mig om mina tankar och funderingar här på min blogg.


Du kanske också gillar